„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vought F4U 'Corsair' vadászgép

corsairturning

Érdekes módon a II. világháború legnagyobb méretű vadászgépe éppen a hellyel mindig is szűkölködő haditengerészet legjobban bevált típusa lett, 1943-tól a csendes-óceáni hadszíntéren verhetetlennek bizonyult. Fejlesztése 1938-ban kezdődött, a lehető legkisebb méretű sárkányt akarták szerkeszteni a nagy teljesítményű Pratt & Whitney XR-2800 motorhoz. A magasra tört sirályszárnnyal helyet biztosítottak a nagy átmérőjű légcsavarnak anélkül, hogy emiatt túl magas futómű kellett volna. Bár a prototípus már 1940 nyarára készen állt, a tengerészet mégis csak 1942-ben tudta szolgálatba állítani a jellegzetesen egyszínű, tengerkék gépet, (de voltak olyanok is, amelyeknek a hasuk fehér, a törzsük közepe hosszába és a vezérsík szürkés kék, a szárny felsőrésze, valamint a törsz felsőrésze tengerkék) ami a nyomasztó japán Zero -fölény miatt már igen sürgető volt. Az alacsony támadásban is kiváló gépet a japánok méltán nevezték el "Süvítő halál"- nak, fő sikereit mégis vadász feladatkörben aratta. A japán kapituláció napjáig több, mint 2000 japán ellenséges gép lelövését igazolták a Corsair-ek. A Hellcat vadászokkal együtt az F4U Corsair a háború végéig biztosította az amerikai légi fölényt, de utolsó változatai még Koreában is sikerrel szerepeltek. 1952 karácsonyáig összesen 12 681 gép gördült le a gyártószalagokról és ebből több, mint 10 000 darab a világháborúban is küzdött.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hossz 10,17 m; magasság 4,87 m; fesztáv 12,49 m

  • Súly: 4078 kg (üresen); 6350 kg (harckészen)

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: 6 db 12,7 mm-es Browning MG 53-2 géppuska mereven beépítve a szárnyba, 2 db 545 kg-os bomba, vagy 8 db 127 mm-es rakéta

  • Motor: 2000 LE-s Pratt & Whitney R-2800-8W csillagmotor

  • Hatótávolság: 2510 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 670 km/h; csúcsmagasság 11 280 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább