„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

II. világháború - masodikvh.hu

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 184 'Ferdinand/Elefant' páncélvadász

ferd_06
 
Német páncélvadász konstrukciója a Pz-VI. és Pz. VI/II. Porsche-féle változatából eredt. A nehézharckocsira kiírt pályázatra a Henschel és a Porsche cég tervei közül a gyártás és a javítás tekintetében egyszerűbb Henschel-változatot fogadták el. Az elkészült 91 Porsche-futóművet torony nélküli páncélosvadásszá alakították át. Zárt, 200 milliméteres homlokpáncélú felépítményben 1 nagy teljesítményű, L/71 csőhosszú 88 milliméteres páncéltörő ágyú kapott helyet. Tervezője keresztnevéről Ferdinandnak, hosszú lövege alapján később hivatalosan Elefantnak nevezett páncélvadászokat. Hitler megkövetelte, hogy az új harcjármű már a szovjet fronton tervezett 1943-as támadásban is részt vegyen, ezért a fejlesztési munkálatokat túlságosan is siettették. Ennek következményeként, amikor a kurszki csatában bevetették őket, számos jármű lerobbant a csatatéren, míg mások megfelelő páncélzat híján, valamint nehézkes mozgásuk miatt a szovjet tüzérek könnyű prédájává váltak. Tetézte a bajokat, hogy az Elefant nem rendelkezett géppuskával, így semmivel sem védekezhetett a szovjet gyalogság ellen, amely robbanótöltetekkel könnyen megbéníthatta a járműóriásokat. A túlélőket védőgéppuska felszerelése után Olaszországban alkalmazták., ahol megbízhatatlanságuk és az állandó alkatrészhiány biztosította, hogy ne számítson igazán hatékony harcjárműnek.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 8,13 m

  • Szélesség: 3,38 m

  • Magasság: 2,99 m

  • Súly: 65 000 kg

  • Legénység: 6 fő

  • Fegyverzet: 88 mm-es Pak 43/1 (L/71) harckocsiágyú, 2 db 7.92 mm-es MG 34 gépfegyver

  • Motor: 2db összesen 530 LE-s Maybach HL 120TRM benzinmotor

  • Sebesség: 20 km/h (úton)

  • Hatótáv: 153 km

  • Páncélzat: elől 200 mm, oldalt 80 mm, hátul 80 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább