„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jagdpanzer V 'Jagdpanther' páncélvadász

jagdpanther4
 
A német hadvezetés 1943-ban adta ki az utasítást egy olyan páncélvadász megtervezésére, mely elbírja a 88 mm-es páncéltörő ágyút. Erre a célra a Panther harckocsik alvázát vették igénybe. A kor követelményeihez képest vékony páncélzattal vették körül a löveget, de a jármű alacsony kiképzése és döntött falai mégis jó védettséget eredményeztek. Az erős motor segítségével a mozgékonyságot is megfelelő szinten tudták tartani. A Jagdpanthernek egy nagy hiányossága volt: mindössze 382 darabot tudtak készíteni 1944 februárja és 1945 áprilisa között a légitámadásoktól sújtott német üzemek. Ahol viszont megjelent, a kevés Jagdpanther félelmetes ellenfélnek bizonyult, többek között a magyarországi harcokban is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 9,85 m

  • Szélesség: 3,28 m

  • Magasság: 2,72 m

  • Súly: 45 500 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 88 mm-es Pak 43/3 L/71 ágyú, 1 db 7,92 mm-es MG 34 géppuska

  • Motor: 1 db 12 hengeres Maybach HL 230 P30; 700 LE

  • Sebesség: 46 km/h (úton)

  • Hatótáv: 210 km

  • Páncélzat: 17-80 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább