„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

II. világháború - masodikvh.hu

A StuG rohamlövegek elfeledett típusai

A rohamlöveg A típusjelű változata 1940-ben állt hadrendbe, mintegy 30 darab készült belőle, és a francia hadjáratban vetették be először. főbb típus adatai:
 • Magassága: 1,95 méter
 • Hossza: 5,38 méter
 • Szélessége: 2,95 méter
 • Tömege: 19,6 tonna
 • Hatótávolsága (úton): 160 kilométer
 • Páncélzata: 30-50 milliméter
 • Sebessége: 40 km/h
 • Motor:  maybach hl 120 tr/ 12 hengeres, 300 LE
 • Kezelők száma: 4 fő
 • Tüzelőanyag tartály:  320 l
 • Lőszer javadalmazás:  44 db

Lövegét, egy 7,5 cm-es Stuk 37 L/24-es harckocsi ágyú alkotta, mely 500 méterről 37, 1000 méterről a 35 milliméteres páncélzattal birkózott meg. Ez alig valamivel nagyobb, mint egy pisztoly hatása, de a mérnökök nem is páncéltörő szerepre akarták alkalmazni a típust. A főbb cél, a gyalogság támogatása, éppen ezért a lőszer nagy része, HE* gránátokból állt, kisebb része volt páncéltörő. A következő típus a B volt, de főbb adataiban alig különbözött elődjétől, inkább csak a gyermekbetegségeit javították. Ebből a típusból szintén elenyésző darabszámot gyártottak. Ezt követte a C, majd a D változat. Jelentős változtatás ezeken sem történt, mindössze apróbb javításokat, kiegészítéseket végeztek rajtuk (a C-D változatból összesen 200 darab készült a '41-es év folyamán).

assault-guns-knocked-out

Az E változat annyiban különbözött elődeitől, hogy (az eredeti szerző szóhasználatával) egy MG 34-es géppuskát hozott a Mikulás, mintegy ajándékba, az ellenséges gyalogság feltartóztatásának illúzióját  fenntartandó. A géppuska lőszerkészlete 600 golyó volt. Ebből a változatból '41-től 42-ig terjedő gyártási időszakban 272-t készítettek.

StuG ausf. F

Itt változik meg a jármű szerepköre, az orosz viszonyokhoz „igazították" a gépet. Az eleddig csekély páncéltörő képességgel rendelkező L/24-es löveget lecserélték, egy StuK 40 L/43-as páncéltörő lövegre. Ez lehetővé tette, hogy a harcjármű az ellenséges páncélosokkal is sikerrel felvegye a harcot, így, már nem csak támogató szerepkörben volt bevethető. A löveg páncéltörő képessége:  500 méteren 91/108 1000 méteren 82/87milliméter, lőszertípustól függően. A lőszerkészlet nem változott, 1942 folyamán 359 készült belőle.

stug-hungary

Az F8-as változat az F szériától lövegben különbözött, 7,5 cm-es StuK 40 L/48-as, hosszabb csövű változattal szerelték. Semmi más változtatást nem eszközöltek. Ebből 1942-ben 334 darab készült.

A G variáns különbözött leginkább elődeitől. Ennél a típusnál megnövelték a páncélzatot (30 milliméteres lemezeket erősítettek fel), a löveget csőszájfékkel látták el (így 1000 méteren 96 millimétert volt képes átütni a lövedék). Ezekkel a változtatásokkal együtt a harckocsi tömege is nőtt, mintegy 6 tonnával. '43-45-ig gyártották, összesen mintegy 8014 StuG gördült le a futószalagokról.

stug_ausf_g_1

Ehhez a típuscsaládhoz tartozik, a teljesen más szerepkört betöltő StuH 42 is, mely nem rohamlöveg, hanem rohamtarack volt, felépítménye nagyrészt egyezett az ismertetett típusokéval, különbség a lövegekben volt. Ezt a változatot ugyanis 10,5 cm-es StuH 42 L/28 űrméret hosszú tarackkal szerelték.

Az E változat annyiban különbözött elődeitől, hogy felszerelték önvédelmi géppuskával (MG 34 majd 42), aminek lőszerkészlete 600 golyó volt. . Ebből a változatból '41-től 0942.ig terjedő gyártási időszakban 272-t készítettek.

*HE gránát: nagy robbanó erejű, páncéltörésre alkalmatlan gránát, inkább az ellenséges gyalogság ellen volt hatékony.

 

Az adatokat kigyűjtötte, elemezte, és rendszerezte: HunBütyök, szövegesítette: Melezor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább