„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sturmpanzer IV 'Brummbär' rohamtarack

 
 
A Sturmpanzer 43 a Panzer IV típusú alvázra épült, páncélozott, nehéz rohamtarack. Eredetileg megerősített beton bunkerek, és utcai, városi harcokra tervezték. Az Alkett vállalat fejlesztette ki, és a Krupp Művek gyártották az alvázat. A felépítményt erős páncélzattal látták el. A löveg és a páncélzat miatt igen nehéz járműnek számított, ami megnehezítette a közlekedést. A háború során - 1943 áprilisa és 1945 márciusa - között 306 darab Sturmpanzer 43 készült el, három változatban. Az első széria példányait figyelőnyílással is ellátták, azonban a későbbi modelleknél periszkópot használtak. Az utolsó széria elemeit Pz. IV J alvázra építették, és géppuskát is szereltek az elülső lemez jobb oldalának tetejére. A háború végéhez közeledve eredményesen harcolt a nyugati és a keleti fronton, illetve Olaszországban.
 
Technikai adatok:
  • Kezelők: 5 fő

  • Teljes hossz: 5890 mm

  • Szélesség: 3730 mm

  • Magasság: 3460 mm

  • Fegyverzet: 150 mm-es StuH 43 L/12-es löveg, 1 db 7,92 mm-es MG 34-es géppuska

  • Páncélzat: 50+50 mm – elöl (orrlemez), 20+20 mm - oldallemez, 20 mm – farlemez, 30 mm – küzdőtér hátulja, 20 mm –küzdőtér teteje

  • Motor: Maybach HL 120 TRM V12-hengeres, benzines

  • Teljesítmény: 300 LE

  • Sebesség: Országúton – 40 km/h (max), Terepen – 24 km/h (max)

Forrás: A 20. század története
 
Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább