„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 131 Marder II páncélvadász

marder2
 
A Pz.Kpfw II. harckocsi 1941-re elavult, a típus gyártósora azonban ezt követően is rendelkezésre állt. Ezért hogy ne pazarolják a meglévő erőforrásokat, az a döntés született, hogy a típus alvázát átépítik páncélvadásszá, amellyel a keleti fronton kialakuló szovjet harckocsifölényt kívánták ellensúlyozni. A Pz.Kpfw II. alvázán a német hadsereg új szabványos páncéltörő ágyúját, a Pak 40-est helyezték el. A mozgékonyságnak és a tűzerőnek ez a kombinációja jól bevált, és a Marder II néven ismertté váló harcjármű gyártása egészen 1944-ig tartott, amely időpontig összesen 1217 példánya készült el. Az összes hadszíntéren bevették, de különösen a keleti fronton alkalmazták őket, ahol néhány ilyen típusú járművet a későbbiekben az éjszakai harchoz szükséges infravörös berendezéssel is elláttak. A Marder II, amely hatásos és sokoldalú fegyvernek bizonyult, volt az egyik legnagyobb számban használt német önjáró löveg a II. világháborúban.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 6,39 m; szélesség 2,27 m; magasság 2,16 mm

  • Súly: 10 800 kg

  • Személyzet: 3-4 fő

  • Fegyverzet: egy 75 mm-es Pak40/2 L/46 ágyú; egy 7,92 mm-es MG34 géppuska

  • Páncélzat: 5-30 mm

  • Hatótáv: 190 km (úton)

  • Motor: egy 140 LE-s (104,4 kW) Maybach HL 62 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; gázlóképesség 0,90 m; lépcsőmászó képesség 0,43 m; árokáthidaló képesség 1,80 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább