„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Archer brit páncélvadász

archer
 
Az Archer azon brit döntés nyomán született, amely szerint a brit páncéltörő ágyúk kaliberét 57-ről 76,2 mm-re növelték. Ezek az új ágyúk túl nehezek voltak az akkor szolgálatban álló brit harckocsik számára, ezért átmeneti megoldásként a Valentine harckocsialvázát építették át páncélvadásznak. Az első sorozatgyártású Archer 1943 márciusában jelent meg, a típus első harci bevetésére mégis csupán 1944 októberében került sor. A kezdeti aggodalmak, amelyek a harcjármű hátrafelé néző ágyúját kifogásolták, alaptalannak bizonyultak. Az alacsony sziluett ideálisnak bizonyult a lesállásból végzett rajtaütésekhez. Azt pedig éppen a hátrafelé néző ágyú tette lehetővé, hogy a jármű a lehető leggyorsabban, fordulás nélkül hajtson el, s így elkerülhette a visszacsapást. A II. világháború végéig összesen 655 db Archer készült el, és a típus egészen az 50-es évek közepéig szolgálatban maradt a brit hadseregben.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 6,65 m

  • Szélesség: 2,75 m

  • Magasság: 2,25 m

  • Súly: 16 252 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 17 fontos ágyú; egy 7,7 mm BREN golyószóró

  • Motor: 192 LE-s General Motors 6-71 hathengeres dízelmotor

  • Sebesség: 32,8 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 225 km

  • Páncélzat: 8-60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább