„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M18 'Hellcat' páncélvadász

119m-18-med
 
Amíg a II. világháború legtöbb páncélvadászát harckocsikból alakították át, az M18 Hellcat viszont eleve erre a feladatra készült. A típus fejlesztése 1942-ben vette kezdetét, az első sorozatgyártású példányok 1943-ban jelentek meg, és a gyártás 1944 decemberi leállításáig összesen 2500 darab készült belőle. Az M18 bizonyult a háború legjobb amerikai páncélvadászának. A jármű, amely sokkal kisebb volt, mint az M10 Wolverine, valamivel erősebb fegyverzetet kapott, és messze gyorsabb is volt annál. Valójában az M18-as volt a II. világháború leggyorsabb lánctalpas járműve, kitűnő fajlagos teljesítményének köszönhetően igen fürge volt, és nagyon jól gyorsult. Mindenekfelett azonban egyedül is képet volt megállni a helyét a harcmezőn. A típus sikerei ellenére, a szakosított páncélvadálzok iránti lelkesedés csökkenésével a háború vége felé az M18-asokat is egyre inkább rohamlövegként, vagy önjáró lövegként alkalmazták.

TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 6,65 m

  • Szélesség: 2,87 m

  • Magasság: 2,57 m

  • Súly: 17 000 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 76,2 mm M1 A1 ágyú; egy 12,7 mm Browning géppuska

  • Motor: egy 340 LE (253,5 kW) teljesítményű Continental R-975 C1 csillag benzinmotor

  • Sebesség: 88 km/h (úton)

  • Hatótáv: 170 km

  • Páncélzat: 9-25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább