„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M36 'Jackson' páncélvadász

m-36jackson

Az M10-es páncélvadász tovább fejlesztett változataként született meg az M36-os páncélvadász, amely egy módosított 90 mm-es löveggel, egy új 76 mm-eres páncélzatú toronnyal, (amelynek a hátulján jellegzetes lőszertároló figyelhető meg), és 10 mm-es frontpáncélzattal került gyártásra. Európában először Olaszországban mutatkozott be, majd nagyobb számban a D-napot követően. Rendkívül hatékony fegyvernek bizonyult ehhez hozzájárult, hogy elődjének hibáit orvosolták: a nyitott küzdőteret felnyitható és leszerelhető acéllemezekkel fedték, amelyek (25 mm vastagok voltak), valamint a Sherman tankból már jól ismert harckocsilöveg-stabilizátor beépítésével, nagy menetsebesség mellett is képes volt a célon tartani a lövegcsövet. A háború alatt hozzávetőlegesen 1400-at építettek belőle, három változatban: az első az M36 jelzésű alapváltozat, a második az M36B1 itt a tornyot egy M4A3-as Sherman alapra helyezték, és végül az M36B2, ami kívülről megegyezett az M36-ossal, azonban dízel üzemű motorral szerelték. Bevetették a második világháborúban, Koreában és a dél-szláv háborúban.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 7,46 m

 • Szélesség: 3,05 m

 • Magasság: 2,71 m

 • Súly: 28 000 kg

 • Legénység: 5 fő

 • Fegyverzet: 1 db 90 mm-es módosított légvédelmi löveg harckocsilöveg-stabilizátoron, 1 db .50-es Browning M2

 • Motor: 1 db Ford GAF V-8, Benzin/Dízel 368 kW

 • Sebesség: 50 km/h (úton)

 • Hatótávolság: 240 km

 • Páncélzat: 12,7-102 mm

 • Gázlóképesség: 1 m

Írta: Tóth István Ákos

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább