„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T-60 könnyű harckocsi

t60
 
A T-60 szovjet könnyű harckocsit a T-40 kétéltű felderítő harckocsi pótlására tervezték. Sorozat- gyártása 1941. novemberében kezdődött. A II. világháború első hónapjai megmutatták, hogy a harcban többre van szükség, mint a mozgékonyság és úszóképesség. Ezért a T-60 homlokpáncélját 20 milliméterre növelték, és 20 milliméteres gyorstüzelő ágyúval fegyverezték fel, melynek tűzereje megfelelt a 37 milliméteres harckocsiágyúénak. A súlynövekedés miatt a továbbiakban a T-60 már nem volt úszóképes. Jellegzetessége a jármű bal oldalán elhelyezett torony volt. A T-60-at a felderítők kapták, de használták a gyalogság közvetlen támogatására is, ami a vékony páncélzat miatt nagy veszteségeket eredményezett. T-70-nel történt felváltásáig több mint 6 000 darab T-60 készült. Megmaradt példányait a BM sorozatvetők alvázaként és az 57 milliméteres páncéltörő ágyú páncélozott vontatójaként használták.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 3,82 m

  • Szélesség: 1,98 m

  • Magasság: 2,23 m

  • Súly: 5150 kg

  • Legénység: 2 fő

  • Fegyverzet: 1 db 20 mm-es harckocsiágyú és 1 db 7,62 mm-es géppuska

  • Motor: 70 LE-s motor

  • Sebesség: 45 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 614 km

  • Páncélzat: 7-20 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább