„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T-28 közepes harckocsi

fin-t28-jannetirkkonen
 
A brit és német harckocsitervek hatására kialakított T-28 közepes harckocsinak egy középen elhelyezett főtornya és két géppuskával felfegyverzett melléktornya volt a páncéltest elülső részén. A harcjármű futóműrendszere a brit Vickers cég egyik harcjárművének tökéletes másolata volt. Jóllehet a prototípust 45 mm-es főlöveggel fegyverezték fel, a sorazatgyártású példányokat már egy jóval nagyobb teljesítményű, 75 mm-es rövid csövű, alacsony kezdősebességű ágyúval szerelték fel. A T-28-asnak számos különböző altípusa, illetve változata volt, amelyek közül jó néhányat a típussal szerzett harci tapasztalatok alapján alakítottak ki. A T-28C-1 például a Vörös Hadsereg szempontjából balszerencsés szovjet-finn háborút követően megerősített homlok-, illetve toronypáncélzattal kezdték gyártani. Érdekes változat volt a T-28(V) parancsnoki harckocsi. Ezt rádióval is felszerelték, amelynek gyűrű formájú keretantennáját a jármű tornyán helyezték el.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 7.44 m

  • Szélesség: 2,80 m

  • Magasság: 2,83 m

  • Súly: 28 509 kg

  • Legénység: 6 fő

  • Fegyverzet: egy 76,2 mm ágyú; három 7,62 mm géppuska

  • Motor: egy 500 LE teljesítményű M-17V-12 benzinmotor

  • Sebesség: 37 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 220 km

  • Páncélzat: 10-80 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább