„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

IS-2 nehéz harckocsi

is-2-dnst8601536_jpg
Az IS-1 modell 85 mm-es lövege a német nehézharckocsik megjelenése után kevésnek bizonyult, és egyéb szerkezeti átalakítások is szükségessé váltak. Ezért született meg 1944-ben a IS-2, mely erős motorja révén viszonylag mozgékonynak bizonyult, így nemcsak a T-34-esek támogatására volt alkalmas, hanem önálló nehézharckocsi-ezredek létrehozására is módot adott. Az IS-2 a háború egyik legnagyobb tűzerejű és legerősebb páncélosa volt. Méltó ellenfele lett a német Tigrisnek, és sikerrel felvehette a harcot a Tigris erősebben páncélozott, nagyobb tűzerejű "testvérével", a Királytigrissel is. A nyugati szövetségesek egészen a háború végéig nem tudtak fegyverbe állitani hasonló tankot. Az első használható amerikai nehézharckocsi, a 90 mm-es ágyúval felszerelt M26 Pershing csak 1945 tavaszán jelent meg.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,35 m

  • Szélesség: 3,10 m

  • Magasság: 2,75 mSúly: 45 000 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 120 mm-es D-25-ös löveg; 2 db 7,6 mm-es DShK géppuska; 1 db 12,7 mm-es DT géppuska

  • Motor: V-2 Diesel; 600 LE

  • Sebesség: 42 km/h (úton)

  • Hatótáv: 160 km

  • Páncélzat: 90-160 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább