„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T-37 úszóharckocsi

A T-37 eredete egészen 1931-ig nyúlik vissza, amikor a Szovjetunió brit Carden Loyd úszóharckocsit vásárolt. A szovjeteket lenyűgözte a típus, de azzal is tisztában voitak, hogy ez a harckocsi nem felel meg összes elvárásuknak. A szovjet követelményeknek megfelelően átalakított változatot már T-37- esnek hívták. Az első sorozatgyártású példányok 1933 végén készültek el. A kicsiny, mindössze kétfős személyzetű harckocsi úszóképességét a test két oldalára szerelhető pontonokkal biztosították. Az elsősorban felderítésre szánt típust csupán vékony páncélzattal és könnyű fegyverzettel látták el. Ennek ellenére az 1941-és német támadást követően a T-37-est főként harci feladatokra vetették be. A következmények katasztrofálisak voltak, ezért a megmaradt törpe tankokat olyan gyorsan kivonták a szolgálatból, amilyen gyorsan csak lehetett.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 3,75 m; szélesség 2,10 m; magasság 1,82 m

  • Súly: 3200 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 7,62 mm-es géppuska

  • Páncélzat: 3-10 mm

  • Hatótáv: 185 km (úton)

  • Motor: egy 40 LE (29,8 kW) teljesítményű GAZ AA benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 56 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább