„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BT-5 könnyű harckocsi

A meglehetősen jó hirnevet kivívó BT-2 harckocsi után 1932-ben jelent meg a BT sorozat következő lényegesebb darabja, a BT-5. Az elődhöz képest számos változtatást hajtottak végre. A harckocsi fő fegyverzetét egy 45 mm-es páncéltörő löveg képezte. (A típus kisebb hányadát 76,2 mm-es L/t 6,5 löveggel szerelték fel.) A toronyban egy DT típusú géppuska is helyet kapott. Attól függően, hogy a harckocsiba építettek-e be rádiót, a lőszer-javadalmazás 72, illetve 112 db volt. A harckocsiba M5 típusú repülőgépmotort építettek be. A jó fajlagos teljesítmény igen nagy mozgékonyságot eredményezett. A harckocsi lánctalppal és kerékkel egyaránt mozgott. A spanyol polgárháború idején nagy számban került bevetésre.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 5,58 m

  • Szélesség: 2,23 m

  • Magasság: 2,25 m

  • Súly: 11 500 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 1 db 45 mm-es ágyú és 1 db 7,62 mm-es gépfegyver

  • Motor: egy 400 Le-s M-5 12 hengeres benzinmotor

  • Sebesség: 72 km/h (úton)

  • Hatótáv: 200 km

  • Páncélzat: 8-13 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább