„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BT-2 könnyű harckocsi

1930-ban két darab Christie M1930 tipusú tankot vásárolt a Szovjetunió az USA-ban. 1931 tavaszán a tankokat a Szovjetunióban teszteknek vették alá. A teszteket végző szakemberek azonnal rendszeresitésre ajánlották, BT (bisztrohodnij tank) név alatt. 1931 őszén elkészültek az első prototipusok, 1932-ben az első szériadarabok, BT-2 néven. Az első darabokat két géppuskával fegyverezték fel, majd egy géppuskával és egy 1930-as mintájú 37 mm-es páncéltörő ágyúval. 1933-tól azonban áttértek az 1932-es mintájú 45 milliméteres páncéltörő ágyú alkalmazására. A BT-2 meglehetősen jó hirnevet vivott ki magának, azonban volt néhány súlyos negativuma is: a rádiófelszerelés teljes hiánya, a gyenge fegyverzet, valamint a nehezen gyújtó és gyakran túlmelegedő motor. Kezdetleges hibái ellenére a BT-2 hosszú pályafutást mondhat magáénak, sok példánya még 1941-ben is harcolt a németek ellen, jóllehet akkor már erőteljesen elavult konstrukciónak számított.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 5,58 m

  • Szélesség: 2,23 m

  • Magasság: 2,18 m

  • Súly: 10 500 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 1 db 1932-es mintájú 45 mm-es ágyú és 1 db 7,62 mm-es gépfegyver

  • Motor: M-5- 12 hengeres benzinmotor; 340 LE

  • Sebesség: 52 km/h (lánctalpon), 72 km/h (kerekeken)

  • Hatótáv: 120 km (láctalpon), 250 km (kerekeken)

  • Páncélzat: 5-15 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább