„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

T-40 könnyű úszó harckocsi

t-40
A T-40-est a T-37 úszó harckocsi felváltására szánták, mert annak számtalan hibája 1938-ra már fájdalmasan nyilvánvalóvá vált. A fejlesztés felgyorsítása érdekében a típus kialakításánál annyi autóalkatrészt használtak fel, amennyit csak lehetett. Az úszóképességeit biztosító légtartályokat a tank hátsó részén helyezték el, amitől megjelenése eléggé ormótlanra sikeredett. Ezt követően úgy döntöttek a szovjet "illetékesek", hogy megszüntetik a típus úszóképességét, és átalakítják egyszerű szárazföldi harckocsivá. Ez a megoldás sem bizonyult igazán praktikusnak, ezért a típust később csak minimális mértékben használták. Az 1941-és német támadás után a botcsinálta könnyű harckocsit rövid ideig a páncélos egységeknél, felderítési feladatokra vették igénybe. Összesen körülbelül 225 darab T-40 készült.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 4,11 m; szélesség 1,95 m; magasság 2,33 m

  • Súly: 5900 kg

  • Személyzet: 2 fõ

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm-es DShK nehézgéppuska

  • Páncélzat: 6-15 mm

  • Hatótáv: 360 km (úton)

  • Motor: egy 70 LE (52,2 kW) teljesítményû GAZ-202 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 45 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább