„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT M15/42 közepes harckocsi

A FIAT M 15/42 közepes harckocsit 1943 elején állították szolgálatba. A tank fedélzetét 4,92 m-ről 5,04 m-re hosszabbították, igy megnövekedett a motortér is, és ez lehetővétette egy 192 Le-s SPA TBM 42-es benzinmotor beépítését. Az eredeti szerkezethez képest több kisebb külső módositást is végrehajtottak rajta (külső üzemanyagtartályok felszerelésére szolgáló állványok, átalakitott kipufogórendszer stb.). A legfontosabb változtatás mégis az volt, hogy a tornyot forgatómotorokkal látták el, és a 47 mm L/32-es löveg helyett egy 47 mm L/40-et alkalmaztak fő fegyverként. Az ágyú percenként 8 lövést tudott leadni, és a torkolati sebessége 820 m/s volt. Ez ugyan javulást jelentett a korábbi ágyúhoz képest, de 1943-ban egy ütőképes harckocsiágyú már nem lehetett 75 mm-nél kisebb kaliberű. Ezt felmérve 1943 nyarán az olaszok leálltak az M-sorozat gyártásával, és Mussolini úgy döntött, hogy az olasz harckocsihaderőt új alapokra kell helyezni. Ekkor az olasz konstruktőrök belefogtak a új P-sorozat (Pesante, vagyis nehéz) tervezésébe.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hosszúság: 5,04 m

  • Szélesség: 2,20 m

  • Magasság: 2,40 m

  • Súly: 14 372 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 47 mm-es L/40 ágyú és négy 8 mm-es Breda M38 géppuska

  • Motor: egy 192 Le-s SPA TBM 42-es benzinmotor

  • Sebesség: 45 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 200 km

  • Páncélzat: 6-42 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább