„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT M14/41 közepes harckocsi

Az észak-afrikai harcok folyamán igen hamar kiderült, hogy az elődtípus, a FIAT M 13/40 teljes mértékben alkalmatlan az angol páncélosok elleni küzdelemre. Páncélzata és fegyverzete súlyosan elégetelennek bizonyult, de az egész szerkezet leggyengébb része a hajtómű volt, mely egyáltalán nem felelt meg a sivatagi hadszintér követelményeinek. Az olasz hadiüzemek ezért 1940-ben átálltak a FIAT M14/41-es gyártására, amely ugyan majdnem teljes egészében megegyezett az M13/40-el, de már 145 Le-s SPA15 TM41-es motorral volt szerelve, amelynek szellőztetőrendszerét a sivatagi viszonyoknak megfelelően alakították ki, így például homok- és porszűrővel látták el. Összesen 1103 darab készült a típusból, 1942 végén álltak le a gyártásával, és tértek át az M-sorozat legutolsó darabját jelentő M15/42-re.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hosszúság: 4,94 m

  • Szélesség: 2,20 m

  • Magasság: 2,40 m

  • Súly: 14 500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 47 mm-es Fiat 47/32 M35 ágyú, 4 db 6,5 mm-es Breda MG30 géppuska

  • Motor: egy 145 Le-s Fiat SPA15 TM41 diesel-motor

  • Sebesség: 32 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 200 km

  • Páncélzat: 6-42 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább