„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT 3000B kisharckocsi

fiat-3000b-01
Az I. világháborúban bevált Renault TF 17 típusú könnyű harckocsit 1917 áprilisában vetették be először a nyugati fronton. A sikeres típusból a franciák a háború végéig 3177 darabot készítettek. Annak befejezése után számos ország vásárolt e típusból, illetőleg szerezte meg gyártási jogát, köztük az olasz kormány is. A FIAT 1928-tól gyártotta ennek két olasz változatát: FIAT Tipo–3000A és 3000B jelzéssel. Az A változat löveggel, a B löveggel vagy ikergéppuskával volt felszerelve. Némi módosítást lehetett felfedezni a két változat járóműszekrényeinek kiképzésében is, de alapjában minimális az eltérés az eredeti Renault-tól. Az igen rövid, és ugyanakkor hosszához arányítottan túlzottan magas jármű rendkívül labilis volt. Az egyenes lapokból összeillesztett magas harckocsitest, függőleges helyzetű oldalfalaival, páncélvédettség tekintetében már nem elégítette ki a kor kívánalmait. (Bár az is ismert tény, hogy Franciaország megszállása után még a német csapatok is használták a francia TF 17-eseket a második világháborúban.)
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 4,29 m; szélesség 1,64 m; magasság 3,40 m

  • Súly: 5600 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: két darab BREDA géppuska

  • Páncélzat: 6-16 mm

  • Hatótáv: 100 km

  • Motor: egy 63 LE-s FIAT benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 22 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább