„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT L6/40 könnyű harckocsi

carro_armato_l6_40_2
 
Az olasz könnyű harckocsi alapja az az Ansaldo CV 33-35 volt. Az elsősorban exportra szánt L6/40 gyártását 1939-ben kezdték meg, és összesen 238 darab épült belőle. Megjelenése idején az L6/40 nagyjából egyenértékűnek számított a német Pz II-essel, de igazán sohasem volt alkalmas frontszolgálatra. A típus ennek ellenére az olasz felderítő- és a lovasegységek felszerelésében, mind az észak-afrikai, mind a szovjet, mind pedig az olasz hadszíntéren bevetésre került. Változatai között volt lángszórós és parancsnoki harckocsi is, utóbbit megnövelt híradó felszereléssel és felül nyitott toronnyal látták el. Mindezek mellett számos L6/40-est alakítottak át Semovente L40 önjáró páncéltörő ágyúvá. Miként a legtöbb II. világháborús olasz harckocsitípus, az L6/40 is reménytelenül elavultnak bizonyult, amikor szembekerült a szövetséges páncélosokkal.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 3,78 m; szélesség 1,92 m; magasság 2,04 m

  • Súly: 6800 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es Breda Model 35 gépágyú; egy 8 mm párhuzamosított Breda Model 38 géppuska

  • Páncélzat: 6-40 mm

  • Hatótáv: 203 km (úton)

  • Motor: 70 LE-s (62 kW) négyhengeres SPA 18D benzinmotor

  • Teljesítmény: maximális sebessége úton 42 km/h; gázlóképesség 0,80 m; lépcsőmászó képesség 0,65 m; árokáthidaló képesség 1,70 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább