„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ansaldo CV-33/35 kis harckocsi

cv33serie1
 
A harckocsit az olasz FIAT műveknél 1936 óta sorozatban gyártották a brit Vickers Carden-Loyd MK. VI. jelű lánctalpas fegyverhordozó jármű licenciája alapján. A CV–33 (Carro Veloce) első olasz sorozatnak egy 6,5 mm-es, a CV–35 másodiknak már 8 mm-es géppuskája volt. A könnyű páncélzatú, gyenge fegyverzetű jármű már az abesszíniai hadjárat után elavultnak számított. A spanyol polgárháborúban nem vált be, de például a magyar honvédség első harckocsitípusát ez az elavult eszköz képezte. 1936-tól 1939-ig 2500 példány készült el, később az olaszok ebből a típusból próbálták meg kifejleszteni FIAT L6/40 típusú könnyű harckocsijukat.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 3,15 m; szélesség 1,68 m; magasság 1,27 m

  • Súly: 3200 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 8 mm-es géppuska (olasz) vagy egy 20 mm-es nehézpuska (magyar)

  • Páncélzat: 6-13,5 mm

  • Hatótáv: 150 km

  • Motor: egy 43 LE-s Fiat CV3-005 4 hengeres, soros benzinmotor

  • Sebesség: úton 42 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább