„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

FIAT P26/40 nehéz harckocsi

p26-40-02

Az L és az M-széria teljes kudarca után az olasz konstruktőrök belefogtak a P-sorozat (Pesante, vagyis nehéz) tervezésébe. Az első prototípust - a Carro Amato P.75-öt az Ansaldo gyár készítette el. Futóműve csaknem azonos volt az M-szériáéval - két négykerekű futómű, laprugós felfüggesztéssel. Ennek ellenére jóval modernebb jármű volt, mint az M és az L-sorozat bármelyik darabja, pl. a lövegtoronyban egy 75 mm L/34-es ágyú és egy 8 mm-es géppuska kapott helyet. FIAT P.26/40 típusnéven kezdték el gyártani. A P-sorozatból az olasz hadsereg 1000 darabot rendelt, de az olasz fegyverletételig csak 21 készült el belőle, a világháború végéig pedig alig 100.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság: 5,80 m; szélesség: 2,80 m; magasság: 2,50 m

  • Súly: 26 000 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy Ansaldo 75 mm-es L/34 ágyú és egy 8 mm-es Breda M38 géppuska

  • Páncélzat: 14-60 mm

  • Hatótáv: 280 km

  • Motor: előbb egy 330 LE-s V-12 SPA 342 diesel-motor, majd egy 420 LE-s benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább