„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ansaldo CV-29 kis harckocsi

ita-cv29

Az olaszok 1929-ben rukkoltak ki egy saját Carden-Loyd változattal, az Ansaldo CV-29-el. A CV-29 tipusjelzés a "Carro Veloce" (gyors jármű) elnevezésből, és tervezés évéből keletkezett. A járművet az Ansaldo gyár állította elő, a tesztszéria 25 legyártott darabból állt. A CV-29-et 40 LE-s Ford T mo- tor hajtotta, a végsebessége 40 km/h volt. A nyitott tetejű harckocsi súlya alig érte el az 1700 kg-t, páncélzatának "vastagsága" 4 és 9 mm között változott. Egy 6,5 mm-es, vízhűtéses géppuskával volt felfegyverezve. A harmincas évek elején tesztelték és fejlesztették ezt a típust, mígnem 1933-ban elkészitették és rendszeresítették az Ansaldo CV-33-ast, ennek első szériájánál még szintén a vizhűtéses géppuskát alkalmazták fő fegyverként, de a második sorozatnál ezt már léghűtésesre cserél- ték. Gyakorlatilag ez volt az egyetlen lényeges változtatás rajtuk a CV-29-hez képest.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság: 2,46 m; szélesség: 1,68 m; magasság: 1,22 m

  • Súly: 1702 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 6.5 mm-es Fiat-Revelli M1914 vízhűtéses géppuska

  • Páncélzat: 4-9 mm

  • Hatótáv: 100 km

  • Motor: egy 40 LE-s Ford T motor

  • Sebesség (úton): 40 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább