„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PzKpfw V 'Panther' közepes harckocsi

panzerv_panther_d
 
Sokak szerint a Panther (Párduc) egyike volt a II. világháború legjobb harckocsijainak. Az 1942 elején megrendelt típust eredetileg a szovjet T-34-esek leküzdésére szánták, mert ez a harckocsi felülmúlta a Pz.IV-est a keleti fronton folytatott küzdelemben. Tervezésére nagy hatással volt a szovjet T-34-es harckocsi. Korszerűen döntött, vastag páncélzata fokozott védelmet nyújtott, 75 milliméteres L/70 kaliberhosszú lövege hatalmas tűzerőt biztosított. A gyártás megindulása (1942 ősze) után szinte azonnal bevetésre kerültek a kurszki csatában (1943), ahol súlyos veszteségeket szenvedtek. Főként futó- és hajtóműproblémái voltak, de az 1944-től gyártott G típusváltozatnál ezeket jórészt kiküszöbölték. Kb. 5500 darab készült a típusból, ebből 3700 volt a G modell. A Pz. V. a II. világháború legjobb német harckocsija lett. (Ágyúját Pz. IV. alvázon kialakított járművekbe építették, ezek a harcjárművek Jagdpanzer IV néven váltak ismertté.)

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 8,86 m

  • Szélesség: 3,43 m

  • Magasság: 3,10 m

  • Súly: 44,8 t

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es KwK 42 L/70-es harckocsiágyú; 3 db 7,92 mm-es MG 34-es géppuska

  • Motor: Maybach HL 230 P30 ; 700 LE

  • Sebesség: 46 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 177 km (úton); 89 km (terepen)

  • Páncélzat: 15-80 mm, a torony elején 100 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább