„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PzKpfw II könnyű harckocsi

p2
A számtalan típusváltozatban készített modellt 1934-ben rendelte meg a német hadvezetés. Kezdetben a MAN, 1938-tól a Daimler-Benz gyártotta. Az 1939-es lengyelországi hadjáratban és a franciaországi harcokban meghatározó szerepet játszott. A Szovjetunió 1941-es lerohanásának idejére azonban a típus már elavulttá vált. Alváltozatai közé tartozott egy úszóharckocsi, amelyet Nagy-Britannia inváziójára terveztek, valamint a Flammpanzer II lángszórós harckocsi is. A Panzer II 1941-re ugyan végzetesen elavult, a típus gyártósora azonban ezt követően is rendelkezésre állt, ezért az a döntés született, hogy a típus alvázát átépítik páncélvadásszá, amellyel a keleti fronton éppen kialakuló szovjet harckocsifölényt kívánták ellensúlyozni. Így jött létre a Marder II és a siG33 néven ismertté váló harcjármű.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 4,81 m

  • Szélesség: 2,28 m

  • Magasság: 2,02 m

  • Súly: 9,5 t

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 1 db 20 mm-es KwK 30-as (vagy KwK 38-as) gépágyú, 2 db 7,92 mm-es MG 34-es géppuska

  • Motor: Maybach 6 hengeres; 140 LE

  • Sebesség: 40 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 150 km

  • Páncélzat: 5-30 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább