„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 265 Kleiner Panzerbefehlswagen I parancsnoki harckocsi

 
A külön parancsnoki harckocsi elgondolása abból a felismerésből eredt, hogy a páncélos magasabb egységek parancsnokainak nem csupán harckocsin kellett haladniuk maguknak is, hanem az általuk használt harcjárműveknek olyan különleges felszereléssel és személyzettel is kellett rendelkezniük, amelyek elősegítették a parancsnok munkáját. 1938-ban először egy PzKpfw. I harckocsit alakítottak át erre a feladatra. A forgótornyot doboz alakú felépítményre cserélték, hogy minél nagyobb használható térhez jussanak a térképek és különféle iratok elhelyezésére (bár a hely így sem bizonyult különösebben tágasnak). A járművet több, nagy teljesítményű rádió adó-vevővel látták el, és személyzetét is kibővítették egy híradóssal. Körülbelül 200 darab ilyen - SdKfz. 265 Kleiner Panzerbefels- wagen - parancsnoki harcjárművet alakítottak ki, amelyek először a lengyel hadjárat során kerültek bevetésre. Még mielőtt a nagyobb parancsnoki harckocsik kiszorították volna őket, a franciaországi és az észak-afrikai hadműveletekben is alkalmazták ezeket a járműveket.
 
TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 4,45 m; szélesség 2,08 m; magasság 1,71 mm

  • Súly: 5800 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 7,92 mm-es géppuska

  • Páncélzat: 6-13 mm

  • Hatótáv: 290 km (úton)

  • Motor: egy 100 LE (74,6 kW) teljesítményű Maybach NL38TR benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h; gázlóképesség 0,85 m; lépcsőmászó képesség 0,42 m; árokáthidaló képesség 1,75 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább