„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 122 Flammpanzer II lángszórós harckocsi

flammpanzer2
1938-ban a német mérnökök egy újfajta futómű elrendezéssel próbálták a PzKpfw II típus sebességét és mozgékonyságát növelni. Az addigi 5 helyett 4 nagyobb átmérőjű futógörgővel szerelték fel a típust. A cél az volt hogy egy gyors felderítő páncélost fejlesszenek ki a lovassági- és a könnyű hadosztályok számára. Az Ausf. D és Ausf. E jelöléssel ellátott járművekből mindössze 43 példány készült a MAN gyáraiban 1938 májusa és 1939 augusztusa között. Az új futómű-rendszer azonban nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a jármű (országúti) sebessége 40-ről 55 km/h-ra nőtt ugyan, de terepjáró képessége jelentősen romlott - mint ahogy az a lengyelországi hadjáratban be is bizonyosodott. A kudarcot vallott harckocsikat - miután 1940 márciusában kivonták a szolgálatból - Flammpanzer II Flamingo (Sd.Kfz. 122) lángszórós harckocsikká, valamint Marder II (Sd.Kfz. 132) páncélvadászokká alakították át.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 4,90 m

  • Szélesség: 2,40 m

  • Magasság: 1,85 m

  • Súly: 12 000 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 2 x Flammenwerfer-Anlagen és egy 7,92 mm-es MG 34-es géppuska

  • Motor: 140 LE-s hathengeres Maybach HL 62 TRM benzinmotor

  • Sebesség: 55 km/ó (úton)

  • Hatótáv: 250 km

  • Páncélzat: 5-35 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább