„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pz.Kpfw 38(t) könnyű harckocsi

panzer38t
A Panzerkampfwagen 38(t)-t (PzKpfw. — páncélozott harcjármű), eredetileg LT vz 38 néven a cseh hadsereg számára tervezték, ám az ország 1938-as megszállásáig egyetlenegy darab sem állt cseh szolgálatba. A típusból 1939 ás 1942 között több mint 1400 darabot építettek a tengelyhatalmak haderői számára. Lengyelországban és a nyugati fronton is kitűnően szerepelt az ekkor még kis példányszámban gyártott PzKpfw III-as és PzKpfw IV-es típusok mellett. Oroszországban már nem sok sikert aratott, a T-34-esek és a KV típusok egyértelműen felülmúlták. Amikor a T-38 mint könnyű harckocsi kezdett elavulni, széles körben használták felderítési feladatokra, alváza pedig számos harcjármű, mint például a Marder harckocsivadász, jó néhány önjáró légvédelmi gépágyú, egy fegyverhordozó és a Hetzer harckocsivadász alapjául szolgált. Hadiszolgálata alatt folyamatosan vastagították a típus páncélzatát Az Ausf. E változatnak például már 50 mm vastag volt a páncélzata. 1942-ben fejezték be gyártását.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 4,55 m; szélesség 2,13 m; magasság 2,31 m

  • Súly: 9 700 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 37,2 mm Skoda A7 ágyú; két 7,92 mm géppuska

  • Páncélzat: 10-25 mm, később az Aust. E változatnál 50 mm-re növelve

  • Hatótáv: 200 km

  • Motor: egy 150 LE-s (112 kW) hathengeres vízhűtéses soros Praga EPA benzinmotor

  • Teljesítmény: maximális sebessége úton 42 km/h; gázlóképesség 0,9 m; lépcsőmászó képesség 0,787 m; árokáthidaló képesség 1,879 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább