„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PzKpfw I könnyű harckocsi

panzer1

A Panzer I. volt az első német harckocsi, amelyet tömeggyártásba vettek, 1934 júniusáig közel 600 db-ot rendeltek a típusból. A Panzer I. gyártásával három egymástól független céget bíztak meg (kétségtelenül abból a célból, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb vállalat szerezzen harckocsigyártási tapasztalatokat), és 1936 júniusáig több mint 800 db készült el ebből a típusból. A Panzer I. Ausf A kisebb-nagyobb számban minden páncéloshadosztály állományában megtalálható volt, és széles körben használták a II. világháború első éveiben. Így a lengyelországi hadjáratban és a franciaországi harcokban is részt vettek. Elégtelen fegyverzete és viszonylag gyenge páncélzata miatt késõbb inkább csak kiegészítõ fegyverzetként illetve felderítésre használták, harcolt az orosz fronton is, de jelentõsebb feladatokat már csak Rommel Afrika-hadtestében kapott.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 4,02

  • Szélesség: 2,06 m

  • Magasság: 1,72 m

  • Súly: 5,4 t

  • Legénység: 2 fő

  • Fegyverzet: 2 db 7,92 mm-es MG 13-as géppuska

  • Motor: Krupp M305 4 hengeres; 57 LE

  • Sebesség: 37 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 145 km

  • Páncélzat: 6-13 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább