„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Turán II nehéz harckocsi

tur2_2

A Turán I áttervezése 1941-re elengedhetetlenné vált. Az alapmodellből kiindulva egy nagyobb tűzerejű, jobban védett típust kellett kialakítani. Ezt egy nagyobb (75 mm-es) ágyú és egy nagyobb méretű torony beépítésével oldották meg. Ez a módosítás 1 tonnával növelte a tömeget. (A harci súly ugyan 20 tonna alatt maradt, ennek ellenére Magyarországon nehéz harckocsiként tartják nyilván ezt a típust.) A Turán II gyártására még 1943-ban sor került. Az eredeti löveget a rövid 75mm-es MÁVAG lövegre cserélték, homlokpáncélzatot pedig 60 mm-re növelték. Az első Turán II-esek 1943. május 13-15 között kerültek a csapatokhoz. A háború alatt kb. 350 Turán I-et és II-t gyártottak. Ezek a tankok alkották a Honvédség páncélosfegyvernemének a gerincét, de nem lehettek igazán megfelelő ellenfeleik a szovjet T-34-eknek.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,50 m

  • Szélesség: 2,44 m

  • Magasság: 2,60 m

  • Súly: 19,2 t

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 75 mm-es 41M harckocsiágyú; 2 db 8 mm-es géppuska

  • Motor: V8-as; 260 LE

  • Sebesség: 45 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 150 km

  • Páncélzat: 13-25 mm; max. 60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább