„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 97 'Chi-ha' közepes harckocsi

atc-japaneseheavy-5
A Type 97, Chi-Ha-nak is nevezett közepes harckocsi a császári japán hadsereg standard páncélosa volt a II. világháborúban. 1937-ben rendszeresítették, a háború során a japánok számára valamennyi fontos arcvonalon alkalmazták Kínától a csendes-óceáni szigetekig. Gyenge páncélvédettsége és 57 mm-es ágyújának alacsony tűzgyorsasága miatt képességeiben elmaradt a szövetséges harckocsik mögött. A harcértéke növelése érdekében az alapmodellből kifejlesztettek egy javított változatot, amely egy hosszú csövű 47 mm-es ágyút kapott az új fejlesztésű toronyba. Ez a változat a Type 97mod típusjelzést kapta. A négy fős harckocsi felépítménye szegecselt volt és kiegészítő fegyverzetként 2 db 7,7 mm-es géppuskával rendelkezett. 170 LE-s V-12 diesel-motorja úton 37 km/h-s sebességet tett lehetővé. Jellegzetessége volt a torony felső peremére erősített keretantenna.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,53 m

  • Szélesség: 2,31 m

  • Magasság: 2,36 m

  • Súly: 15 000 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 47 mm-es Type 97 harckocsi ágyú, 2 db 7.7 mm-es Type 97 MG géppuska - az egyik torony hátulján, másik a homlokpáncélon.

  • Motor: Mitsubishi Type 97 170 LE-s léghűtéses 21.7L-es lökettérfogatú V-12 diesel

  • Sebesség: 40 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 240 km

  • Páncélzat: 8-33 mm; max. 60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább