„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 1 Chi-He közepes harckocsi

A Type 1 Chi-He közepes harckocsi (Ichi-shiki chusensha Chi-He, magyar fonetika szerint: Icsi-siki csúszensa Csi-He) a Type 97 Chi-Ha logikus továbbfejlesztéseként jött létre. Noha a japán hadsereg standard közepes harckocsija a Chi-Ha volt, a japán vezetők előtt hamar világossá vált, hogy az nem képes megállni a helyét a szövetséges harckocsikkal szemben. Páncélzata túl gyenge, lövege túl erőtlen volt, így rendre csak alulmaradhatott a páncélosok harcában.

Chi-He

1941-re a Chi-He első sorozata készen volt. Ám a nyersanyaghiány, ami a Ke-Ni könnyű harckocsi gyártását akadályozta, a közepes típussal sem volt elnézőbb. A hajók és repülőgépek gyártása egyértelműen magasabb prioritást élvezett, így a Chi-He harckocsiból összesen 170 darab készült, ezek bevetéséről nincs is pontos adat.

Chi-He rajz

Elődjénél némieg hosszabb volt és magasabb. Döntött páncélzata vastagabb lett, ami másfél tonna plusz tömeget is magával hozott, noha a szegecselés helyett hegesztéses technológiát alkalmaztak. Motorját emiatt 70 lóerővel nagyobbra méretezték. Lövege kisebb űrméretű lett elődjénél - 57 mm helyett 47 mm - ám nagyobb kezdősebessége nagyobb páncélátütési képességet jelentett. Majdnem kétszer erősebb volt ez a löveg, mint a Chi-Ha fő fegyvere, mégis, éppen hogy megfelelt az 1941-es szövetséges tankok ellenében. A Sherman harckocsikkal már nem kelhetett versenyre ez a jármű sem. Érdekesség, hogy a régi ágyút a tüzés a vállával emelte és eresztette lejjebb. Az új fegyver már lövegemelő szerkezetet kapott.

chi-he ff

A löveg cseréje a torony cseréjét is magával hozta. Az új tornyot a Chi-Ha késői példányaira is felszerelték, ezeket Shinhoto, vagyis “Új tornyos” Chi-Ha megnevezéssel illették. Az új toronyban - japán viszonylatban - először volt szériatartozék a rádió, ami szükségtelenné tette a korábbi jelzőzászlók használatát.

Egyetlen változata létezett, egy önjáró légvédelmi gépágyú, a Type 1 Ta-Ha, 37 mm-es ikergépágyúval felszerelve.

Technikai adatok:

  • Hossz: 5,5 m

  • Szélesség: 2,2 m

  • Magasság: 2,38 m

  • Súly: 17 tonna

  • Páncélzat: 8-50 mm

  • Fő fegyver: Type 1 47 mm harckocsiágyú

  • Másodlagos fegyverzet: 2 db 7,7 m Type 97 géppuska (párhuzamosított, és homlokgéppuska)

  • Motor: Mitsubishi Type 100 léghűtéses, 12 hengeres dízelmotor, 240 LE

  • Sebesség: 44 km/h

  • Személyzet: 5 fő

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább