„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 98 Ke-Ni könnyű harckocsi

A Type 98 Ke-Ni (九八式軽戦車ケニ - Kyuhachi-shiki keisensha Ke-Ni – magyar fonetika szerint: Kjúhacsi-siki keiszensa Ke-Ni) Japán leggyakoribb harckocsijának, a Type 95 Ha-Go könnyűtanknak a leváltására készült.

Ke-Ni2

1938-ban tervezték, a Ha-Go tankkal megegyező súllyal, ám vastagabb páncélzattal. Egyelőre mégsem indult meg a sorozatgyártása, mivel a Ha-Go megfelelő teljesítményt nyújtott a kínai hadsereg páncélosai ellen. A II. világháború kitörésével viszont világossá váltak a Ha-Go korlátai, így leadták a megrendelést a Ke-Ni sorozatgyártására. Csakhogy ekkorra Japán szűkös nyersanyagforrásait lekötötte a hadihajó és a repülőgépgyártás, így a hadsereg harckocsi-igénye háttérbe szorult.

A Ha-Go még egyszemélyes toronnyal harcolt, a Ke-Ni tornyába már két fő fért el. A páncélzat hegesztéssel készült, így sikerült változatlan tömeg mellett nagyobb páncélvédettséget elérni. Felfüggesztése oldalanként három-három kétgörgős zsámolyból állt, így hat-hat futógörgő alkotta a futóművet. A lánctalp felsőrészét három-három visszafutógörgő támasztotta alá, a meghajtás pedig mellső kihajtókerekekkel történt, ami abban az időben általános volt.

Ke-Ni

A háború végéig alig több, mint 100 darab készült a típusból.

Technikai adatok:

  • Súly: 7,2 tonna
  • Hossz: 4,11 m
  • Szélesség: 2,12 m
  • Magasság: 1,82 m
  • Páncélzat: 6-16 mm
  • Fő fegyver: Type 100 löveg (37 mm)
  • Másodlagos fegyver: 7,7 mm Type 97 géppuska
  • Motor: Mitsubishi Type 100 V12 léghűtéses dízelmotor, 130 LE
  • Csúcssebesség: 50 km/h
  • Személyzet: 3 fő

Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább