„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 95 'Ha-Go' könnyű harckocsi

hi05-armymuseum-tank2
A Type 95 - közismertebb nevén a Ha-Go harckocsi tervezésére az 1930-as évek elején, a japán hadsereg elvárásainak megfelelően került sor. Amikor 1943 elején megszüntették a típus gyártását, már több mint 1100 ilyen harckocsi készült el. A Type 95 legnagyobb hiányossága az volt, hogy a parancsnoknak, egyéb feladatai mellett, még az ágyút is kezelnie kellett, ami jelentősen korlátozta a harcjármű hatékonyságát. Ez a hátrány egészen addig elhanyagolható volt, amíg a típus Mandzsúriában csupán gyalogsággal állt szemben. Ellenben amikor a háború későbbi szakaszában már amerikai harckocsikkal került szembe, már katasztrofális következményekkel járt. Annak ellenére, hogy a típus fegyverzetét gyártana során megerősítették, gyenge páncélzata és csekély tűzereje miatt teljesen hatástalan harckocsinak bizonyult. A Type 95 alapján alakították ki a Type 2 KA-MI úszóharckocsit, amelyet a csendes-óceáni hadműveletek korai szakaszában alkalmaztak.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 4,40 m

  • Szélesség: 2,06 m

  • Magasság: 2,18 m

  • Súly: 7400 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 37 mm-es harckocsiágyú; 2 db 7,7 mm-es géppuska

  • Motor: 1 db 120 LE-s, hathengeres, léghűtéses Mitsubishi NVD 6120 dieselmotor

  • Sebesség: 45 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 250 km

  • Páncélzat: 6-14 mm; max. 60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább