„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 3 'Ka-Chi' úszó harckocsi

A Chi-He közepes harckocsi egyes részeit a Type 3 Ka-Chi kétéltű harckocsi tervezése során is felhasználták. Ez a modell a Császári Japán Haditengerészet megrendelésére készült, a cél egy úszóképes, tengeri invázió során is bevethető eszköz létrehozása volt, amely hatékonyan támogathatja a partraszálló csapatokat. A páncélos megörökölte a Chi-He tornyát és 47 milliméteres lövegét, de a parancsnoki kupolát megmagasították, hogy ne csaphasson be a tengervíz a küzdőtérbe. A tankot hatalmas úszópanelekkel egészítették ki, amelyek miatt a harckocsi tömege megnőtt, így a 28,2 tonnás jármű  az eredeti 240 lóerős Mitsubishi motorral lényegesen lomhábban mozgott, mint a bázistípus. A Ka-Chi gyártása 1943-ban kezdődött meg, az első három példány 1944 januárjában már a Kwajaleinatollért vívott harcokban bukkant fel. A rákövető időszakban a Mitsubishi cég gyártókapacitását más programok kötötték le, így a különleges kétéltű harcjárműből Japán kapitulációjáig alig 19 darab készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,30 m; pontonokkal együtt

  • Szélesség: 2,98 m

  • Magasság: 3,82 m

  • Súly: 28 250 kg; a pontonokkal együtt

  • Legénység: 5-7 fő

  • Motor: egy 240 Le-s Mitsubishi Type 100 V-12 léghűtéses diesel-motor

  • Sebesség: terepen 32 km/h; vízen 9,9 km/h

  • Hatótáv: terepen 320 km

  • Páncélzat: 10-50 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább