„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 3 'Chi-Nu' közepes harckocsi

A Type 1 Chi-He közepes harckocsi alapjain számos változat készült, melyek közül a Type 3 Chi-Nu emelkedik ki. A 18,2 tonnás harckocsi a Chi-He páncéltestére épült, ám az eredeti tornyot leszerelték, és helyére új tornyot terveztek. A 47 milliméteres löveget így egy 75 milliméteres, nagy csőtorkolati sebességű ágyú váltotta fel, amelynél komolyabb fegyver a II. világháború éveiben nem került beépítésre japán harckocsiba. Páncélzata, futóműve, és meghajtása megegyezett az előd-típussal, ám a megnőtt tömeg miatt valamivel lomhább volt annál, és terepjáró képessége is romlott. A japán vezetés ezt a modellt az M4 Sherman elleni harcra szánta; ez volt az egyetlen páncélos a japán szárazföldi haderő állományában, amely eséllyel szállhatott volna szembe az amerikai harckocsival. A Chi-Nu prototípusát 1944 őszén mutatták be, a hadsereg rögtön meg is rendelt belőle egy nagyobb szériát. A sorozatgyártás azonban az amerikai légitámadások kövezkeztében csak vontatottan indult be, így 1945 nyaráig alig öt tucat példány készült el. Az átadott harckocsikat a hadvezetés a főszigetért vívott harcokban kívánta bevetni, ezért nem küldték ki őket az első vonalba, hanem a fontosabb nagyvárosok laktanyáiban állomásoztatták, várva az amerikai hadsereg invázióját.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 5,63 m; szélesség 2,41 m; magasság 2,68 m

  • Súly: 18 200 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 75 mm-es Type 3 löveg, és egy 7,7 milliméteres Type 97 géppuska

  • Páncélzat: 12-80 mm

  • Hatótáv: 210 km

  • Motor: egy 240 LE-s (179 kW) léghűtéses Mitsubishi Type 100 V-12 dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 39 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább