„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 2 'Ka-Mi' úszóharckocsi

A Type 2 Ka-Mi fejlesztése a 30-as években kezdődött. A Type 95 Ha-Go könnyű harckocsit próbálták légtartályok felszerelésével úszóképessé tenni. A siralmas eredmények arra késztették a tervezőket, hogy a harckocsit alapjában véve érintetlenül hagyva lássák el kiegészítő pontonokkal, és így biztosítsák a szükséges felhajtóerőt. Az új Type 2 sorozatgyártása 1942-ben vette kezdetét. Ez a típus volt a legáltalánosabban használt japán úszóharckocsi. Gyártása alatt számos fejlesztést hajtottak végre rajta, például rádió adóvevővel és a személyzet kommunikációját segítő belső telefonrendszerrel látták el, továbbá helyet szorítottak egy fedélzeti szerelőnek is. A Type 2-est elsősorban a gyalogság támogatására, 1944-től kezdve pedig beásott "kíserődként" szigetek védelmi rendszerében használták. Utóbbi megoldás persze semmissé tette a típus összes taktikai előnyét. A japán hadiipar túl keveset tudott gyártani ebből az elismerésre méltó páncélosból, s így az nem érhette el a tőle elvárt a hatást.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 7,42 m (pontonok nélkül); szélesség 2,78 m; magasság 2,34 m

  • Súly: 11 301 kg; a pontonok nélkül 9571 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 37 mm-es páncéltörő ágyú; két 7,7 mm-es géppuska

  • Páncélzat: 6-12 mm-ig

  • Hatótáv: úton 199,5 km; vízen 149,6 km

  • Motor: egy 110 LE (164,1 kW) teljesítményű hathengeres léghűtéses dízelmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 37 km/h; vízen 9,7 km/h;

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább