„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 1 'Chi-He' közepes harckocsi

Miután a 97-es típusú Chi-Ha közepes harckocsi felváltására tervezték. A prototípus 1940 során esett át a próbákon, első példányai pedig 1941-ben kerültek ki a csapatokhoz. A Type 1 Chi-He minden szempontból felülmúlta az elődtípust: nagyobb, erősebb, ellenállóbb, és pusztítóbb tűzerővel bíró modell volt. Elsődleges fegyverzetét egy nagy csőtorkolati sebességű 47 milliméteres löveg adta, amely 100 méterről képes volt 55 milliméter vastag páncél átütésére. A Type 1 Chi-He jól alkalmazható, hasznos páncélosnak ígérkezett és, hogy nem vált a csatamezők fontos szereplőjévé, nem a konstruktőrök munkájának minőségén, hanem a kivitelezés terén jelentkező nehézségeken múlott. A japán hadiipar korlátozott gyártókapacitása miatt a típusból az első évben mindössze 15 nullszériás példány készült, és a rákövetkező években sem került átadásra másfélszáz darabnál több.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 5,50 m

  • Szélesség: 2,20 m

  • Magasság: 2,38 m

  • Súly: 17 000 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 47 mm-es Type 1 löveg, és két darab 7,7 milliméteres géppuska

  • Motor: egy 240 lóerős, léghűtéses Mitsubishi Type 100 V12 dízelmotor

  • Sebesség: 44 km/h (úton)

  • Hatótáv: 210 km

  • Páncélzat: 8-50 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább