A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 94 'Te-Ke' könnyű harckocsi

type94teke
A Type 94 "Tokushu (különleges) Ken-in sha (Traktor)" - csakúgy, mint a Type 92 Jyu-Sokosha - nem tekinthető igazi tanknak, jól illik rá a különleges traktor elnevezés. A japán hadsereg 1935-től kezdve használta vontatásra és felderítési feladatokra a brit Carden-Loyd VIb alapjaira épített páncélost, ám a csöppnyi tankocska nem igazán felelt meg a csapatok igényeinek. Fegyverzete egy 6,5 mm-es géppuska (a későbbi változatokban egy 7.7 mm-es géppuska) volt, páncélvédettsége minimális, egy közepes géppuska is átütötte a 4-14 mm vastag páncélját. Rosszul felszerelt ázsiai csapatok ellen érthető, hogy alkalmas volt a harcra, de az már nem, hogy miért tudták mégis sikeresen használni a japánok Szingapúr ostrománál a britek ellen... 1935 és 1937 között összesen 823 darabot gyártottak belőle és állítottak szolgálatba.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 3,35 m; szélesség 1,60 m; magasság 1,62 m

  • Súly: 3020 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 6,5 mm-es Type 91 géppuska (későbbi változatoknál egy 7,7 mm-es géppuska)

  • Páncélzat: 4-14 mm

  • Hatótáv: 161 km

  • Motor: egy 32 LE-s Mitsubishi 4 hengeres, léghűtéses benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább