„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 92 'Jyu-Sokosha' könnyű harckocsi

type92-jyu-sokosha
 
Az 1930-as évek elején a Ishikawajima-cég által kifejlesztett japán páncélozott harcjármű Japán első saját tervezésű és építésű könnyű harckocsija volt, bár inkább csak erősen páncélozott autónak lehet nevezni (a japán elnevezés is erre utal). A 3,5 tonnás kis harckocsi fegyverzete csak két géppuska volt, és ez már a kínai hadszíntéren sem volt elégséges. A vékony páncélzatú, könnyű fegyverzetű kis harckocsi csak felderítő, biztosító és összekötő feladatokra volt alkalmas. 1932 és 1939 között összesen 167 darabot gyártottak belőle, elsősorban Mandzsúriában került bevetésre. Utódja a szintén nem túl sikeres Type 94 Te-Ke lett.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 3,95 m; szélesség 1,65 m; magasság 1,86 m

  • Súly: 3520 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 13 mm-es Type 92 nehézgéppuska, és egy 6,5 mm-es Type 91 géppuska

  • Páncélzat: 6-20 mm

  • Hatótáv: 200 km

  • Motor: egy 45 LE-s Mitsubishi/Ishikawajima 6 hengeres, léghűtéses benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 40 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább