„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type 97 'Te-Ke' könnyű harckocsi

type-97teke
 
A japán hadsereg 1935-től kezdve használta vontatási és felderítési feladatokra a brit Carden-Loyd VIb alapjaira épített 94 típusú páncélost, ám az apró tankocska nem felelt meg a csapatok igényeinek. A váltótípus tervezése során a konstruktőrök megtartották az eredeti alvázat, ám a felépítményt teljesen átépítették. A 48 lóerős motort a páncéltest hátsó részébe költöztették, a tornyot pedig a felépítmény közepére helyezték át. A kis méretek miatt a toronyba mindössze egy 37 mm-es löveg került, másodlagos fegyverzettel a Te-Ke nem rendelkezett. Már a prototípus bemutatásakor is nyilvánvaló volt, hogy a jármű harctéri alkalmazhatósága erősen korlátozott, ám oly nagy szükség mutatkozott a Type 94 Te-Ke leváltására, hogy a hadügyminisztérium a sorozatgyártás mellett döntött. Az első példányok 1937-ben álltak csapatszolgálatba, felbukkantak Kínában, majd megjelentek a csendes-óceáni térség szigetein is. Összesen 593 db került gyártásba, de 1943-ban már megkezdték a típus fokozatos kivonását, a megmaradt könnyű páncélosokat a továbbiakban csak vontatóként alkalmazták. Alvázán alakították ki a Type 98 So-Da csapatszállító járművet.


TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 3,70 m; szélesség 1,80 m; magasság 1,77 m

  • Súly: 4700 kg Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 37 mm-es Type 94 ágyú

  • Páncélzat: 4-16 mm

  • Hatótáv: 250 km

  • Motor: egy 48 Le-s Ikega 4 hengeres, léghűtéses diesel-motor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 42 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább