„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hotchkiss H-39 harckocsi

hotchkiss_h-39
A Hotchkiss H-39 harckocsi, amelyet a francia hadsereg lovasegységeinek átfegyverzésére szántak, először 1939-ben jelent meg. Annak ellenére, hogy a II. világháborút megelőző időszak összes francia harckocsijához hasonlóan gyártása nehézségekkel küszködött, a H-39-esből végül is közel 1000 darab épült. A típus jól szerepelt Franciaország 1940-es német lerohanásakor, de ahhoz túlságosan kicsiny volt a tűzereje, hogy megállja helyét az ellenséges páncélosokkal szemben. A korabeli francia taktikai elképzelések szerint ráadásul a harckocsikat inkább a gyalogság közvetlen támogatására, nem pedig önálló magasabb egységekbe osztotta be, ami jelentősen csökkentette hatékonyságukat. A francia kapitulációt követően a németek megszálló feladatokra vették igénybe a H-39-eseket. Néhány ilyen típusú harckocsi a Vichy, illetve a szabad francia erők kötelékében a Közel-Keleten került bevetésre. Később az izraeliek is egészen 1956-ig szolgálatban tartották és használták ezt a típust.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 4,22 m; szélesség 1,95 m; magasság 2,15 mm

  • Súly: 12 100 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 37 mm-es ágyú; egy 7,5 mm-es párhuzamosított géppuska

  • Páncélzat: 40 mm

  • Hatótáv: 120 km (úton)

  • Motor: egy 120 LE (89,5 kW) teljesítményű hathengeres Hotchkiss benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 36 km/h; gázlóképesség 0,84 m; lépcsőmászó képesség 0,50 m; árokáthidaló képesség 1,79 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább