„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Char B1 nehéz harckocsi

charb
Fejlesztése még 1921-ben kezdődött, az első világháborús típusok több jellegzetességét is magán viseli. Az első Char B1 1937-ben jelent meg, és a maga idejében igen erős harckocsi volt, és olyan korszerű műszaki megoldásokkal készült mint például az önzáró üzemanyagtartályok. A személyzet tagjait viszont egymástól távol helyezték el, ami megnehezítette együttműködésüket. A B1 képességeit csak igen jól képzett harckocsizókkal lehetett érvényesíteni, a francia hadsereg azonban 1940-ben nem dúskált az ilyen katonákban. Tetézte a gondokat, hogy a harckocsi szerkezetének bonyolultsága megnehezítette a karbantartást, számos példány pedig harc közben robbant le. A harcba vetett harckocsik erős fegyverzetük ellenére túlságosan nehézkesnek bizonyultak ahhoz hogy valóban ütőképes fegyverként befolyásolják a franciaországi harcok végkimenetelét. A zsákmányolt példányokat a németek a későbbiekben kiképzésre, vagy önjáró lövegek alvázaként használták fel.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 6,37 m

  • Szélesség: 2,47 m

  • Magasság: 2,75 m

  • Súly: 31 500 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 x 75 mm ABS Model 39 ágyú, 1 x 47 mm Model 34 harckocsiágyú, 2 x 7.5mm Chatellerault Model 1931 géppuska

  • Motor: 307 LE-s hathengeres Renault benzinmotor

  • Sebesség: 28 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 140 km

  • Páncélzat: 60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább