„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A12 'Matilda' közepes harckocsi

800px-Puckapunyal_Matilda_Tank_DSC01931
 
 
A háború első felének legsikeresebb brit harckocsiját több típusváltozatban is gyártották, az "egyszerűen" Matildának nevezett típus a Matilda II volt. A család kifejlesztése 1936-ban indult, a különböző modelleket ezután nagy sorozatban állították elő. Legnagyobb sikerét Arrasnál aratta, ahol a Matildák egy időre feltartóztatták a németeket, elősegítve a dunkerque-i evakuációt. Az afrikai hadszíntéren az olaszok ellen is jó eredményeket értek el, de a német Pz. III-asok és a Pz. IV-esek számára könnyű prédának bizonyultak a nehézkes és kis hatósugarú fegyverekkel felszerelt Matildák.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,61 m

  • Szélesség: 2,59 m

  • Magasság: 2,51 m

  • Súly: 26,9 t

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: 1 db 40 mm-es löveg, 1 db 7,62 mm-es Besa géppuska

  • Motor: 2 db AEC dieselmotor (2 x 87 LE)

  • Sebesség: 24 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 250 km (úton)

  • Páncélzat: 13-78 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább