„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A10 'Valentine' közepes harckocsi

valentine_mk_iii_01
A brit hadsereg 1938-ban felkérte a Vickers-gyárat, hogy A-10-es "cirkáló" harckocsijára támaszkodva kezdje meg egy gyalogsági harckocsi gyártását. A cég 1939-ben kezdte meg a kifejlesztését. Kezdetben kétségek merültek fel az új harckocsi kétszemélyes tornyával kapcsolatban, mely korlátozta a későbbiekben beszerelhető fegyverzet nagyságát, de az égető háborús szükséglet miatt a típust mégis gyártásba vették, mely 1940-ben indult meg. 1944-ig kb. 8275 darab készült a különféle típusváltozatokból, és az Archer páncélvadászból. (Ennek készítése azon brit döntés nyomán született, amely szerint a brit páncéltörő ágyúk kaliberét 57-ről 76,2 mm-re növelték. Ezek az új ágyúk túl nehezek voltak az akkor szolgálatban álló brit harckocsik számára, ezért átmeneti megoldásként a Valentine harckocsialvázát építették át páncélvadásznak.) Ez a modell a brit harckocsitermelésnek majdnem a negyedét tette ki. Fegyverzete a tervezéskor gyenge volt, de később folyamatosan korszerűsítették, egyre erősödött. A Valentine elődjénél kevéssé volt mozgékony, de jó páncélzata volt. A harckocsizók körében nagy népszerűségnek örvendett. Afrikában és a nyugati fronton egyaránt bevetették, csakúgy, mint keleten, ui. jelentős számban kapott a típusból a Vörös Hadsereg is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,42 m

  • Szélesség: 2,63 m

  • Magasság: 2,27 m

  • Súly: 16 t

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 1 db 40 mm-es harckocsiágyú; 1 db 7,92 mm-es Besa géppuska

  • Motor: AEC benzinmotor; 135 LE

  • Sebesség: 30 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 145 km

  • Páncélzat: 20-60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább