„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vickers Mark E könnyű harckocsi

Az 1929-1939 között gyártott 6 tonnás Vickers M1936 könnyűharckocsi első verzióit (Vickers Mark E mod. A) még csak két géppuskával szerelték fel. Ez ugyan nem igazán felelt meg a brit hadsereg elvárásainak, viszont óriási sikert aratott külföldön, több országba exportálták ezeket a járműveket, és rengeteg másolat készült róluk. A következő változatot a Vickers Mark E mod. B már 47 mm-es löveggel szerelték fel, megváltoztatták a torony formáját is, és a súlya is 7 tonnára nőtt, de még így sem felelt meg a hadsereg vezetői által támasztott elvárásoknak. A brit hadügyminisztérium ugyanis képtelen volt egységes direktivákat kidolgozni, amelyek szerint a harckocsitipusokat és harckocsikat támogató fegyvereket fejleszthették volna  a 30-as évek végén Angliában mintegy 75 fajta harckocsit épitettek és fejlesztettek, de ezekből csak néhány tipus bizonyult sorozatgyártásra és rendszeresitésre alkalmasnak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 4,57 m

  • Szélesség: 2,18 m

  • Magasság: 2,41 m

  • Súly: 7000 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 47 mm-es ágyú és egy .303 kaliberű Vickers géppuska

  • Motor: egy 80 LE-s, 4 hengeres Armstrong-Siddely benzinmotor

  • Sebesség: 35 km/h (úton)

  • Hatótáv: 100 km

  • Páncélzat: 5-14 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább