„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A30 'Challenger' közepes harckocsi

A britek egészen 1943-ig nem tudtak a német közepes és nehéz harckocsikat ellensúlyozó páncélosokat előállítani. Januárban azonban megkezdték az Cromwell/Centaur harckocsik sorozatgyártását, melyekből összesen 4016 db készült el. Alapját képezték az A30 Challenger-nek, majd az 1944-ben gyártásra kerülő A34 Comet-nek, amely egészen 1958-ig hadrendben állt a brit hadseregben. Utóbbi két harckocsiban a 17 fontos brit páncéltörő löveget alkalmazták, amely nagy hatékonysággal tudta a német nehézharckocsikat is leküzdeni. A "cirkáló harckocsi” kategóriát, mint megnevezést, végig megtartották a britek. Összesen 200 darab készült a típusból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 8,15 m; szélesség 2,90 m; magasság 2,78 mm

  • Súly: 33 000 kg;

  • Személyzet: 4-5 fő

  • Fegyverzet: egy 17 fontos (77 mm-es) ágyú; egy 7.92 mm-es Besa géppuska

  • Páncélzat: 20-102 mm

  • Hatótáv: 260 km (úton)

  • Motor: egy 600 LE-s Rolls-Royce Meteor V-12 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 52 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább