„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A11 'Matilda' Mk. I közepes harckocsi

Az Mk. I Matildát a brit hadsereg 1934-ben kiadott követelményei alapján gyalogsági harckocsinak tervezték. A típus, amely korának egyik legerősebb páncélzatával rendelkezett, kisméretű, egyszerű szerkezetű harcjármű volt. Noha páncélzata a II. világháború első szakaszában bevetett német harckocsiágyúk legtöbb lövedékének ellenállt, a Matilda I fegyverzete (egyetlen géppuska) túlságosan gyengének bizonyult ahhoz, hogy a háború későbbi szakaszában is alkalmazni lehetett volna, így 139 elkészült darab után leállították a gyártását, és egy új, tökéletesebb gyalogsági harckocsi tervezésébe fogtak, amely az A12 nevet kapta, de leginkább Mk II Matilda néven vált ismertté.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 4,57 m

  • Szélesség: 2,18 m

  • Magasság: 2,21 m

  • Súly: 11 177 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 7,7 mm-es Vickers géppuska, később egy 12,7 mm-es (félhüvelykes) géppuska

  • Motor: egy 70 LE-s Ford V8 benzinmotor

  • Sebesség: 12,87 km/h (úton)

  • Hatótáv: 128,7 km

  • Páncélzat: 10-60 mm

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább