„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A9 'Cruiser' Mk I közepes gyors harckocsi

Ennek a Vickers Armstrong által tervezett brit közepes harckocsinak a gyártását 1936-ban kezdték meg. Egy fő lövegtornnyal és kettő kisebb, géppuskás-toronnyal rendelkezett a harckocsi testének az elején. Komoly hátrányt jelentett a későbbi harcok folyamán a vékony páncélzat, ami valódi céltáblává tette. 1940-ben a francia hadjáratban alkalmazták, ahol a többi brit páncéloshoz hasonlóan rosszabbnak bizonyult a német harckocsiknál. Afrikában viszont elég jól szerepeltek az olasz páncélosokkal vívott harcokban. 1941-ben végleg kivonták a szolgálatból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - Hossz: 5,80 m - Szélesség: 2,50 m - Magasság: 2,65 m

  • Súly: 13 000 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 40 mm-es löveg és 2 db géppuska

  • Páncélzat: 6-14 mm

  • Sebesség: 40 km/ó (úton)

  • Hatótáv: 240 km

  • Motor: egy 150 Le-s AEC Type A179 6 hengeres benzinmotor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább