„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A17 'Tetrarch' könnyű harckocsi

tetrach2

A könnyű Crusader típusokat követve a Vickers 1937-ben megépítette a Tetrarchot. (Eredeti elnevezése Purdah volt.) Bár a brit hadsereg elfogadta, gyártását egészen 1940-ig felfüggesztették. Addigra el is avult, a felderítő szerepkörben a könnyű harckocsikat erre az időre gyakorlatilag már teljesen felváltották a páncélautók. Végül mégis mintegy 180 darab épült belőle. Néhány példányát a lend-lease szállítmányok keretében a Szovjetunió kapta meg, míg egy osztag 1942 májusában Madagaszkáron vett részt harci cselekményekben. A sivatagban alkalmatlannak bizonyult a nem megfelelő hűtés miatt, de 1943-ban új alkalmazási terület nyílt meg előtte, mint légiszállítású csapatok támogatására szánt tank előtt. (A Hamilcar vitorlázó repülőgépet speciálisan a Tetrarch szállítására tervezték.) Néhány példánya bevetésre került a normandiai partraszálláskor, valamint a rajnai átkeléskor. Más darabjait gyalogsági támogató szerepre alakították át, az eredeti 40 mm-es löveg helyett egy 76,2 mm-es tarackra szerelve fel. A Tetrarch különleges megjelenését nagy kerékgörgős felfüggesztése biztosította, amely talán megkönnyítette a fordulás közbeni kormányzást.

TECHNIKAI ADATOK

 • Szolgálatba állt: 1942

 • Legénység: 3 fő

 • Tömeg: 7620 kg

 • Hossz: 4,11 m

 • Szélesség: 2,31 m

 • Magasság: 2,12 m

 • Fegyverzet: 40 mm-es QFSA (gyorstüzelő félautomata) löveg

 • 7.92 mm-es BESA géppuska

 • Max. páncélzat: 14 mm

 • Motor: Meadows MAT 12 hengeres, benzines (165 LE)

 • Max. sebesség úton: 64 km/h

 • Hatótáv: 225 km

 
Írta: Álmos97

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább